избор на счетоводител

Не си мислете, че само големите фирми имат нужда от счетоводител. Счетоводителят е задължителен елемент от състава на всеки един бизнес. Той може да ви помогне във всеки един момент, включително в началото на вашия бизнес, когато вероятността да сте заети  с всевъзможни неща, е огромна. Счетоводителят ще ви помогне да обърнете внимание на неща, които просто не можете да забележите сами.

Всъщност нито една друга връзка във вашия бизнес няма да бъде толкова важна, колкото връзката ви с вашия счетоводител. В днешно време счетоводителите са много повече, отколкото просто сметачи. Добрият специалист може да бъде ваш бизнес партньор до живот – с познания за това как да финансирате следващия си бизнес проект или дори как да спестите средства за образованието на децата си.

Основите услуги, които следва да може да ви предложи един счетоводител, са:

  1. Бизнес консултации
  2. Счетоводство
  3. Данъчни съвети

Тези четири дисциплини често се припокриват. Например, ако счетоводителят ви помага, за да подготвите документите, с които трябва да кандидатствате за банков заем или пък определени разходи да се оптимизират, за да се спестят пари от данъци, то това е признак, че вашият счетоводител си върши работата качествено.

Най-сигурният начин да се сдобиете с добър специалист, е да се обърнете за съвет към хора, които имат досег с такива. Например вашия юрист, банкер или ваш колега от браша. Защо не приятел или роднина. Важното е да се допитате до човек, който със сигурност е запознат с качествата на счетоводителя и може да гарантира за неговите умения.

Първият етап от търсенето се изразява в това да си направите сметка за конкретните нужди, които ще има вашата фирма. Също така е от огромна важност да си дадете сметка за това докъде се простират вашите задължения и възможности и от къде е редно да се намеси вашият счетоводител.

След като сте си дали сметка за критериите, по които ще оценявате кандидатите да ви предоставят счетоводни услуги, можете да преминете към същинската част. Петима кандидати е добро число за начало. Би следвало да можете да си изберете подходящ професионалист измежду пет човека. Няма да е зле, ако проведете по две срещи с всеки един от кандидатите – една на ваша територия и една на негова. Целта е всяка една от страните да се запознае с работната среда на другата.

По време на тези срещи вашата основна цел ще бъде си дадете сметка за три основни фактора:

Услуги

Повечето счетоводни фирми предлагат данъчни и одиторски услуги наред с обичайните счетоводни. Това, което е от голямо значение за вас и вашата фирма, е избраният кандидат да може изцяло да задоволи нуждите на бизнеса ви. Освен да може да води обикновеното счетоводство на фирмата, счетоводителят ви минимум ще трябва да може да ви предложи и услуги в областта на ТРЗ и личен състав, защото е нормално една фирма да има служители, които получават възнаграждение.

Личност

Съвпада ли стилът на счетоводителя с вашия? Уверете се, че хората, с които се срещате, са именно тези, с които ще работите занапред. Много от по-големите счетоводни фирми си имат отдели, които отговарят за преговорите с нови клиенти и е напълно възможно човекът, с когото преговаряте изобщо да не се занимава със счетоводствтото на фирмата ви. Уверете се, че по време на въпросните преговори ще имате възможност да се видите лично с човека, който ще се занимава с вашата фирма, за да може да се уверите в неговите чисто човешки качества.

 Цени

Няма как да прескочим така важния въпрос за цените, на които различните фирми предлагат своите услуги. Голяма част от тях предлагат месечни абонаменти за счетоводно обслужване. Други, освен това, могат да предложат и цени за извършване на еднократни услуги. Това, което ще трябва да разбрете на първо време, е как точно ще ви таксуват и за кои услуги ще трябва да заплащате допълнително. Няма лошо да се поинтересувате и за възможността да получите някакви отстъпки от цените.

Истината е, че добрият счетоводител ще помогне на бизнеса ви по начини, за които вероятно дори не сте подозирали, че може. Да отделите малко време, за да подберете правилния човек или правилната счетоводна фирма, е добра инвестиция в бъдещето на вашата фирма.

Comments
Harvey Specter
Posted at 1:19 pm юли 6, 2015
vitalnet.bg

По-добре не бих го казал. Невероятен пост!

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>